ДОМ ЗДРАВЉА “ЛОПАРЕ” – ЈЕДНА ОД РИЈЕТKИХ ИНСТИТУЦИЈА KОЈА ЈЕ ПРОВЕЛА СВЕ ДАТЕ ЈОЈ РЕВИЗОРСKЕ ПРЕПОРУKЕ

Провођење ревизорских препорука, генерално у БиХ, озбиљан је проблем и постотак у потпуности проведених препорука, због недовољне укључености парламената, влада и тужилаштава, релативно је низак

Након што је до 31. августа, обавила 60 од 78 за ову годину планираних финансијских ревизија (за 2021.) и објавила извјештаје о њима, Главна служба за ревизију јавног сектора РС, у међувремену је – у протеклих више од мјесец и по – објавила само Извјештај о статусу препорука датих приликом финансијске ревизије Јавне здравствене установе Дом здравља „Лопаре“ за 2019. годину.

Ово је друга провјера провођења препорука финансијске ревизије у Лопарама, од стране ревизора РС, до сада. Прва је проведена 2018. и односила се на препоруке дате Општини Лопаре у финансијској ревизији за 2015.

Овогодишња провјера односи се на 5 препорука датих директору Јавне здравствене установе Дом здравља „Лопаре“, у финансијској ревизији (за 2019.) у којој је ова установа добила позитивно мишљење за финансијске извјештаје и мишљење с резервом за усклађеност пословања са законима и другим прописима.

У тада проведеној финансијској ревизији, наиме, констатовано је кршење Закона о систему интерних финансијских контрола у јавном сектору Републике Српске, Закона о јавним набавкама, Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, Правилника о начину и роковима вршења пописа и усклађивања књиговодственог стања са стварним стањем имовине и обавеза, Уредбе о накнадама за службена путовања у земљи и иностранству за запослене у јавном сектору Републике Српске.

Иначе, ово је и једина финансијска ревизија ове установе проведена у 22 године постојања Главне службе за ревизију у РС.

У прошле седмице (13.10.) објављеним извјештају се констатује да је Дом здравља “Лопаре” Главној служби за ревизију доставио Одговор о активностима на отклањању неправилности утврђених у Извјештају о проведеној финансијској ревизији, у року од 60 дана од датума достављања извјештаја, како је то и прописано Законом о ревизији јавног сектора Републике Српске.

А провјером података, ревизори Главне службе за ревизију јавног сектора РС установили су да је Дом здравља “Лопаре” у потпуности провео свих пет датих препорука. Због чега су донијели “Позитиван закључак о провођењу препорука”.

Додајмо да је провођење ревизорских препорука, генерално у БиХ, озбиљан проблем и да је постотак у потпуности проведених препорука, због недовољне укључености парламената, влада и тужилаштава, релативно низак, Kао што је низак и постотак институција које у потпуности проведу све препоруке које им ревизори дају. Нпр., од 60 субјеката у којим је Главна служба за ревизију јавног сектора РС досад провела финансијску ревизију за 2021., све препоруке из претходне ревизије вршене у тим институцијама, провело је свега 9 њих.

Извор: https://revizije.info