БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ И САВЈЕТИ ЉЕКАРА

Дом здравља Лопаре обиљежио је данас Свјетски дан срца бесплатним превентивним прегледима грађана и промоцијом здравог начина живота у превенцији кардиоваскуларних обољења.

Директор ове здравствене установе Желимир Нешковић рекао је да је потребно информисати грађане о кардиоваскуларним болестима како би се фактори ризика за њихово настајање свели на најмању могућу мјеру.

„Болести срца и крвних судова и даље имају доминантно мјесто у морталитету. Проценат обољелих од ових болести је на првом мјесту и статистички подаци сваке године говоре да се увећавају“, рекао је Нешковић новинарима.

Он напомиње да низ фактора утиче на кардиоваскуларна обољења, а то су високе вриједности холестерола, триглицерида, нивоа шећера у крви, гојазност начин живота.

„Све то нарушава здравље потенцијалног кардиоваскуларно обољелог пацијента и у том смјеру савјетујемо наше грађане како да спријече ова обољења и да воде здрав стил живота“, напоменуо је Нешковић.

Радници Дома здравља Лопаре су на платоу испред Центра за културу грађанима данас бесплатно мјерили крвни притисак шећер и холестерол у крви.

Овогодишњи Свјетски дан срца се обиљежава под слоганом „Буди херој свога срца“ са циљем да човјечанство буде глобална заједница хероја која ће предузети све да људска цивилизација усвоји здравије стилове живота.